55 Samsunun Tarihi Ve Tarihi Yerleri

Samsun'un Gezilecek Yerleri

 

 

Atatürk Anıtı
   1928–1938 yılları arasında Avusturyalı Heykeltıraş Heinz Kreppel tarafından yapılmıştır. 19 Mayıs 1919’un anısına yaptırılan bu anıtın kaidesinin dört bir tarafında Milli Mücadeleyi vurgulayan figürler mevcuttur. İlimizin amblemi haline gelen bu anıt Dünyada ikincidir.

 Nasıl gidilir: Cumhuriyet Meydanı’nın hemen yanında bulunan Atatürk Parkı’nın içerisinde. Ulaşımı çok kolay

 

İlkadım Anıtı

   1981–1982 yılları arasında Heykeltıraş Hakkı Atamalı tarafından yapılmıştır. Atatürk’ün doğumunun 100.yılında Samsun halkı tarafından yaptırılan bu anıtın öndeki üçlü figürü, Atatürk ve beraberindekilerin Samsun’a ilk ayak basışlarını simgelerken Kurtuluş Mücadelesinin buradan başlatıldığını ifade etmektedir.

Nasıl gidilir: Cumhuriyet Meydanı’na 200 mt mesafede, hemen Samsun Büyük Oteli’nin yanında.

 

 

Yalova Gemisi Şık ve nezih bir ortam olan Yalova Gemisi nostalji ile denizi bir araya getirmektedir. Cafe-restaurantı hizmeti veren gemi mutlaka görülmesi gereken alanlar içindedir.

Nasıl gidilir: Yeni düzenlenen liman sahil yürüyüş sahasının hemen başlangıcında, yeni yapılan Ihlamurlar Parkı’nın hemen arkasında. Eski borsa sitesi arkası.

 

 

BANDIRMA VAPURU Türkiye Cumhuriyetine giden yolda, büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’Ü ve 18 kader arkadaşını Samsun’a getirip, milli mücadelenin başlamasına vasıta olarak önemli bir görev yapan "Bandırma Vapuru" artık hep Samsun'da. 

19 Mayıs 1919 tarihini simgeleyen en önemli vasıta olan Bandırma Vapurunun, Samsun'da özgün bir örneğinin eksikliği hissedilerek, aslına uygun ölçülerde yapımı için, yoğun çalışmalar sonucu İl Özel İdaresinin 2000–2001 yatırım programına alınmasıyla, 09.05.2000 tarihinde ihale edilip yapımına başlanmıştır.

Müze olarak kullanılan  Gemi'de, Atatürk ve  arkadaşlarının heykeltıraş Adil Çelik tarafından yapılan balmumu heykellerinin bulunduğu bir salon, kaptan köşkü ve diğer mahaller bulunmaktadır.

1925 yılında gemi İlhami SÖKE isimli şahsa satılarak, aynı şahıs tarafından 4 ay içinde Haliç'te sökülmüştür.

Nasıl gidilir: Doğu Parkın içerisinde, eski otobüs terminalin 200 mt ilerisinde

 

 

Gazi Müzesi
     Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a geldiği zaman kalmış olduğu mıntıka Palas Otelidir. Müzeye dönüştürülen Otelde Atatürk'ün kullanmış olduğu eşyalar ve fotoğraflar sergilenmektedir. 
2006 Yılında Rotary Kulübünce restore edilmiş ve Atatürk Müzesiyle birleştirildikten sonra Atatürk Müzesindeki eserler ile Atatürk ve arkadaşlarına ait Prof. Dr Yılmaz Büyükerşen tarafından yapılan18 balmumu heykel buraya taşınmıştır.

Nasıl gidilir: Samsun şehir merkezinde, Cumhuriyet Meydanı’nın hemen 50 mt arkasında

 

 

 

Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Samsun ‘da bulunan Arkeoloji ve Etnografya Müzesi eski fuar alanı içerisinde yer almaktadır. Müze 19 Mayıs 1981 yılında ziyarete açılmıştır. İlk aşamada Vilayet Eski Müzesi eserlerinin kullanılmasıyla oluşturulmuştur. Orta salon ve simetrik olarak yapılmış iki yan salondan ibarettir.

Orta salonda antik Amisos kentinde ortaya çıkarılan mozaik teşhir edilmektedir. En ilgi çekici özelliği mozaik taban üzerinde, çeşitli mitolojik sahnelerin simetrik olarak işlenmiş olmasıdır. Dört köşede mevsimleri simgeleyen portreler ortada Tethys ‘in oğlu Achilleus ‘u Truva Savaşına uğurlama sahnesi, diğer bölümlerde Tritonlarla Nereidlerin denizdeki mücadeleleri ve kurban sahnesi, ayrıca çeşitli geometrik ve bitkisel motifler yer almaktadır. Benzeri Antakya müzesinde bulunan ve M.Ö. 2.yy. tarihlenen mevsimler mozaiği ile aynı form özelliğindedir. Orta salonun bir bölümünde ise Klasik, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu; Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait sikkeler teşhir edilmektedir.

Orta salonun sağ tarafında yer alan salonda özellikle Samsun çevresinde ele geçirilen Kalkolitik, İlk tunç, Hitit, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait eserlerin kronolojik olarak sergilendiği görülmektedir.

İlimiz Bafra İlçesi İkiztepe Köyünde bulunan İkiztepe Höyüğünde belli bir sistem içerisinde yapılan arkeolojik kazılar neticesinde ele geçirilen Kalkolitik, İlk Tunç ve Hitit çağlarına ait olan bronz, kemik taş ve pişmiş toprak eserler çok önemlidir. Bunların yanında İlk Tunç çağına (M.Ö. 3.binyıl) tarihlenen ameliyatlı kafatasları ilgi çekicidir. Orjinali M.Ö.5 yüzyıla ait olan, M.S.2 yüzyıl kopyası bronz çıplak erkek heykeli müzenin en gözde eserlerinden biridir.

Diğer yan salonda ise Samsun ve çevresinden müzeye kazandırılmış olan etnografik özelliği bulunan eserler, cepkenler, para ve saat keseleri, bindallılar, peşkirler, el yazması Kur ‘anlar, mutfak eşyaları, silahlar, halı ve kilim gibi eserler bulunmaktadır.

Samsun Arkeoloji ve Etnografya müzesinde Amisos hazineleri için hazırlanmış bölüm ziyaretçilerin en çok ilgi gösterdiği yer olarak dikkati çekmektedir.

Müzenin bahçesinde Klasik, Roma ve Osmanlı dönemlerine ait eserler sergilenmektedir

Nasıl gidilir: Samsun şehir merkezinde, Cumhuriyet Meydanı’nın hemen 50 mt karşısında

 

 

Teleferik Keyfi

Samsun'da Batıpark ile Baruthane Tümülüsleri arasında kurulan olan teleferik gidiş ve geliş olmak üzere 6'şar kişilik 2 gondol bulunuyor ve teleferik 323 metre uzunluğunda, ileride gondol sayısı 6'ya çıkabilecek, 3 gidiş–3 gelişi taşıyabilecek kapasitede.

Baruthane Tümülüslerinin bulunduğu 30 dönümlük yer hem yeşil alan hem de arkeolojik müze olarak düzenleniyor. Tümülüslerde Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan kazı sonrası ortaya çıkarılan kral mezarları düzenleniyor ve arkeolojik müze olarak turizmin hizmetine sunulmaya başlanacak. Baruthane Tümülüslerinin en büyük özelliği bulunduğu yerin muhteşem bir manzarasının olması. Buradan hem denizi hem de Atakum'u ve şehrin bir bölümünü izleyebiliyorsunuz. Samsun'da ilk olan teleferik ile insanlar, Tümülüslerin bulunduğu yere rahat bir şekilde ulaşabilecek. Asıl amaç ise buradaki arkeolojik müzeye turistleri çekmektedir.

     Nasıl gidilir: Samsun’dan Bafra yönünde Batı park’ın içerisinde bulunmaktadır. Her dakika dolmuş ve otobüs bulma şansınız var. Teleferikle çıktığınız noktada ise çok enfes manzaralı bir restoran bulunmaktadır.

 

 

 

SAMSUN BÜYÜK CAMİİ

Batumlu Hacı Ali tarafından 1884'te yaptırılmıştır. Mermer mihrap ve ahşap minberi dikkati çekmektedir.Sultan Abdülaziz’in annesi Pertevniyal Valde Sultan tarafından onarılmış, bu yüzden de halk arasında Valde Camisi olarak tanınmıştır.

 Nasıl gidilir: Samsun Cumhuriyet Meydanına çok yakın olan Saathane Meydanı’nın hemen karşısında bulunmaktadır.

 

 

 

Meşe Tesisleri

Yemyeşil  koruluk  alanda,  adeta  ağaçlar  arasına  saklanmış  olan  Meşe  Tesisleri'ne  ilk  girdiğinizde,  ilk  önce  yöresel  kıyafet,  hediye  ve  gıdaların  sergilendiği  17  stant  ile  karşılaşıyorsunuz.  Ağaçlar  arasında  yürürken,  ahşap  ev,  altında  restaurantılar,  karşılarında  ise  birbirine  bağlantılı,  fıskiyeli  minyatür  havuzlar,  çölde  vaha  gibi  karşınıza  çıkıyor.

 Nasıl gidilir: Belediye Evleri kavşağından yukarı Cengiz Topel Caddesi yokuşu çıkılır ve bu caddenin üzerinde çok güzel restoranıyla muhteşem manzaralı bir tesis.

 

  

Sevgi Gölü ve Sevgi Cafe

Samsun sahil yolunun doğusunda bulunan sevgi gölü Samsun'un cazip dinlenme merkezlerinden birisidir.

Göl etrafında; gezi alanları, Cafe-restaurant, hayvanat bahçesi, oturma alanları ve dinlenme mekânları vardır. Suni göl olarak hazırlanan alanda çeşitli balıklar ve su kuşları vardır.

Nasıl gidilir: Samsun Garının hemen arkasında bulunmaktadır.



Hayvanat Bahçesi

Sevgipark'ın yanında, 22 dönümlük bir arazi üzerinde kurulu olan Karadeniz Bölgesi'nin en büyük hayvanat bahçesini bu hafta sonu yaklaşık 3 bin kişinin ziyaret ettiği bildirildi. Puma, maymun, deve, devekuşu, sülün ve ördek cinsleri, kuğu, tavus kuşları, geyik, keçi, tilki, ayı, midilli atı, kaz, ördek ve köpek bulunan hayvanat bahçesine son olarak iki adet aslan getirilmiştir.

Nasıl gidilir: Samsun Garının hemen arkasında, Sevgipark’ın yanında bulunmaktadır.

 

 

Samsun Sahilleri

Çok uzun bir sahil şeridine sahip olan Samsun'da Samsun–19 Mayıs İlçesi arasında bulunan yaklaşık 35 Km lik sahil şeridinin %90 lık bölümü denize girmeye elverişlidir. Bu alanların Atakum, Kurupelit, Atakent, Çatalçam, İncesu, Dereköy, Taflan, Erenköy, Engiz ve Muşta yerleşim merkezlerinin tamamında özel plajlar, kamp alanları ve çeşitli büyüklüklerde konaklama alanları bulunmaktadır.

Bu sahil şeridinde Yelken, sörf, jet ski vb. alternatif su sporları yapma imkânı bulunmaktadır.

Sahil şeridinde birçok eğlence merkezi de ziyaretçilere gece geç saatlere kadar eğlence hizmeti sağlamaktadır.

Değişik dönemlerde yerel yönetim STK nın düzenlediği festival, konser ve eğlenceler bu sahil şeridinde yapılmaktadır.

Nasıl gidilir: Samsun Şehir Merkezinden Bafra istikamette giderseniz, değişik yerlerde denize girme imkânı bulabilirsiniz.

 

                                                                                                                                                                                         

 

SAMSUN KALESİ

138 yıl sonra ortaya çıktı 
Samsun unun kökenini oluşturan ve 1192 yılında Danişmentliler döneminde inşa edilen tarihi Samsun Kalesinin surları,138 yıl sonra ortaya çıktı.Samsun´da var olduğu söylenen ve akıbeti merak edilen tarihi Samsun Kalesi´nin surları, Büyükşehir Belediyesi´nin Büyük Camii etrafında yaptığı çalışmalar sırasında ortaya çıktı. Danişmentliler tarafından yapılan ve deniz kıyısında bulunan tek kale olma özelliğini taşıyan tarihi kale, 2´nci Meşrutiyet döneminde tamamen kaybolmuştu.Büyükşehir Belediyesi´nin Büyük Cami çevresinde yaptığı çalışmalar sırasında ortaya çıkan kale surları koruma altına alınırken, tarihçi Baki Sarısakal, kaleye ait sınırların bugünkü Saathane Meydanı´ndan Bedestan´a, deniz kıyısında ise Ziraat Bankası Özel İşlem Merkezi´nin bulunduğu arsadan Büyük Cami´nin ilerisinde yer alan Maarif Kıraathanesi´ne kadar uzandığını açıkladı. 

 

Evliya Çelebi de anlatmış 
Sarısakal, tarihi kalenin Batı ve Doğu kapısı ile sahile açılan Kumkapı olmak üzere üç kapısı bulunduğunu söyledi. Kale surlarının deniz tarafından 8 metre yüksekliğinde olduğunu kaydeden Baki Sarısakal, "Karaya bakan kısımda ise sur yüksekliği 6 metreydi. Kalenin deniz kıyısındaki sur duvarları dalgalara uzun süre dayanabilsin diye her 12 adımda bir yapılan mahmuzlarla güçlendirilmişti. Evliya Çelebi 1640 yılında Samsun´u ziyareti esnasında bu kaleden ´Çevresi 5 bin adım 70 kulesi, 2 bin mazgallı ve kapısı ile leb-i deryada şadadı bina bir sengin abad idi´ diye bahsediyor. Samsun Kalesi 1869 yılındaki büyük Samsun yangınına kadar sağlam bedeni ve burçları, mazgalları yani bütün görkemiyle ayaktaydı" dedi.

 Nasıl gidilir: Bu kalıntıları Büyük Camiinin hemen alt kısmında ziyaret edebilirsiniz.

 

 

Amisos Tepesi

Amisos tepesi eski çağlardaki uygarlıklardan kalma bir yer. Çok güzel bir çevre düzenlemesi ile tarihi mezarları gezebilirsiniz. Tatil için Samsun'a gelirseniz ve Amisos ' a çıkarsanız orada yemek yiyebileceğiniz bir Cafe-restaurantı var. Yiyecek olaraksa oldukça çeşitli. Burada Türk bayrağının olduğu küçük bir tepeye çıkarak Samsunu görebilirsiniz. Şehrin apartmanlarla dolu, kimine göre kötü olan havasından kurtularak tek katlı, şirin evlerin arasına, bu güzel manzaranın üstüne geçebilirsiniz.

 Nasıl gidilir: Amisos Tepesi Baruthane olarak adlandırılan yerin üst noktasında kalıyor. Şu an buraya ulaşım teleferik ile sağlanıyor. Çok keyifli bir tırmanışla ulaşıyorsunuz tepeye ve manzara oldukça güzel.