KARAMAN KARA DAĞ
Karaman - Karadağ
Karadağ, Konya ile Karaman sınırında, Karaman’a 35 km. iki büyük zirveden oluşan volkanik bir kütle.Karadağ, andezit ve dazit intifalarından meydana gelmiş; intifalar, bazaltik lavların çıkışı ile son şeklini almıştır. Karadağ, esas itibariyle büyük bir koni görünümündeyse de, aslında üç koninin birbirleri ile kaynaşmasından meydana gelmiştir. Bu üç koni, Karadağ'ın en yüksek noktası Mihaliç Tepe (2271 m.); bunun kuzeyindeki, Baştepe ve doğusundaki Kızıltepe konileridir. Baştepe'nin üzerinde, çapı 150 m. olan bir krater bulunmaktadır.En yüksek zirvesi olan Mihaliç Tepesi’nde Hitit Hiyeroglifi ile yazılmış bir kitabe ile Bizanslılar’dan kalma kilise var. Bozdağ’da ise Bizans askeri yapıları ile çevresi düzgün taşlarla örülmüş, daire biçimi bir göl var.
Karadağ’ın kuzeyinde bulunan Madenşehir, Üçkuyu ve Değle’de çok sayıda Bizans dönemi yapı kalıntıları var.1826 yılında Labordennin çizdiği bir Konya gravürünün geri planında görülen Karadağ İncil’de de geçiyor. İsa’nın havarilerinden Sen Pol (Paulus) Konya’dan kovulduktan sonra İlistra’ya geçiyor, buradan Karadağ’daki Derbe’ye giden havari orada bir süre kaldıktan sonra Güzel Atlar Ülkesi’ne (Kapadokya) gidiyor.Karadağ’a baharla birlikte Yörüklerde geliyor ve yine şenleniyor volkan çukuru.
Karadağ’da 150 – 200 civarında yılkı atları (yabani at) yaşadığı tespit edilmiştir. Konya Bozdağ’da yetiştirilen dünyadaki 5 yaban koyunu türünden biri olan Anadolu yaban koyunlarından 40’ı, Karaman’daki Karadağ’a nakledilmiştir.