16 Bursanın Turistik Yerleri

 

 

Uludağ

Uludağ ya da Olimpos Dağı, Bursa ili sınırları içinde, 2.543 m yüksekliği ile Türkiye'nin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan dağ. Eski bir yanardağ olan Uludağ, Marmara Bölgesinin en yüksek dağıdır.

Koza Han

Bursa'da Ulu Cami ile Orhan Cami arasında bulunan Koza Han 1491'de II. Bayezid tarafından dönemin mimarlarından Abdül ula bin Pulat Şah'a İstanbul'daki eserlerine vakıf olarak yapılmıştır. Koza Han eskiden ipek böceği kozalarının satışının yapıldığı bir yerdi.Kozalardan elde edilen ipek kumaşlar Bursa'nın tekstil merkezi olmasında ilk rolü oynamıştır.

Ulu Cami

Bursa kent merkezinde, Atatürk Caddesi üzerindedir. Çok ayaklı cami şemasının en klasik ve anıtsal örneği sayılır. I. Bayezid tarafından 1396-1400 yılları arasında yaptırılmıştır. Dikdörtgen planlı cami yaklaşık toplam 5000 metrekare boyutlarında olup 20 kubbe ile örtülüdür. Sekizgen kasnaklara oturan kubbeler mihrap duvarına dik beş sıra halinde dizilmiştir.

Ulu Cami Şadırvan

Şadırvanın yapımı ile ilgili rivayete göre; Ulu Caminin yapımı için bazı yerlerin kamulaştırılması gerekir. Şadırvanın bulunduğu yer ise bir Musevi kadına aittir. Arazisini vermek istemeyen Musevi kadın bir gece rüyasında tüm insanların aynı yöne koştuklarını görür. Merakla nereye gittiklerini sorar "Cennete!" cevabını alır. O da koşmak ister ama arazisini vermediği için ona engel olurlar. Bu rüyadan çok etkilenen Musevi kadın ertesi gün arazisini, şadırvan yapılması koşulu ile verir.

Cumalıkızık

Bursa'daki Uludağ'ın güney eteklerine kurulmuş 5 Kızık köyünden biridir. Kuruluşu yaklaşık 1300'lü yıllara denk gelmektedir. Bir vakıf köyü olarak kurulan köyde, tarihi doku çok iyi korunmuştur ve Osmanlı erken döneminin kırsal kesim sivil mimari örnekleri günümüze ulaşmayı başarmıştır. Bu özelliği nedeniyle çok ilgi çeken ve ziyaret edilen bir yerleşim yeri olmuştur. Sık sık tarihsel filmlere mekan olmaktadır.

Yeşil Türbe

Yıldırım Bayezid'in oğlu Çelebi Sultan Mehmet tarafından 1421 yılında yaptırılmıştır. Mimarı Hacı İvaz Paşa'dır. Bursa'nın sembolü haline gelen yapı şehrin her yerinden görülebilecek bir konuma sahiptir. I. Mehmet Çelebi sağlığında türbeyi yaptırmış, 40 gün sonra da vefat etmiştir.

Muradiye Külliyesi

Muradiye Külliyesi, Bursa'da Osmanlı Sultanları tarafından yaptırılan son külliyedir. Sultan 2. Murat tarafından 1425-1426 yılları arasında yaptırılmış ve içinde bulunduğu semte ismini vermiştir.Külliye; cami, hamam, medrese, imaret ve külliyenin bahçesine daha sonraki yıllarda yapılan 12 türbeyi içerir.

Mudanya / Trilye

Trilye, Güney Marmara'da küçücük bir belde. İstanbul'dan araçsız gelecekler için en kolay yol Mudanya'ya kalkan deniz otobüsüne binmek. Oradan yarım saatte bir kalkan minibüslerle hemen Trilye'ye ulaşılıyor. Deniz yolunu katınca İstanbul Trilye arası 135 km.

Trilye'nin ismi ile ilgili birkaç varsayım var. Rumca üç aziz anlamına geldiği ya da ismin barbunya balığı demek olan "trigliya"dan geldiği rivayetler arasında. Aslında belde Cumhuriyet döneminde Zeytinbağı adını almış, fakat hala yaygın olarak Trilye olarak biliniyor ve kullanılıyor.

Trilye bölgesi Sit alanı olduğu için doğallığını hiç yitirmemiş. 1920'lerdeki Trilye resimlerinde yörenin görüntüsü nasılsa şimdi de hemen hemen aynı. Trilye ve çevresi antik çağlardan beri yerleşime açık olmuş. Bu yüzden attığınız her adımda tarihi bir eserle karşılaşıyorsunuz. Hatta bazı eserler köylülerin bahçelerinin içinde kalmış. Zeytinci Hasan'ın bahçesindeki tarihi çeşme gibi...

Tarihi kayıtlara göre Trilye'de 1908 yılında 820 hane varmış. 19. yüzyılın sonlarında ise beldede 109 Türk ve 3657 Rum'un yaşadığı kayıtlara geçmiş. Zaten köyde Rum ve Türk mimarisinin örnekleri görülebiliyor.

Fakat Trilye'de hiç Rum kalmamış. Sadece Yunanistan'da kurulan yine aynı isimli kasabada, Trilye'de oturanlar turistik amaçla beldeye sıkça geliyor. Zaten Yunanistan'daki Trilye ile Türkiye'deki, kardeş belde ilan edilmiş.

Kaynak;https://safranotel.com/safran-otel-bursa/bursanin-turistik-yerleri

 

Bursanın Gezilecek Yerleri

Bursa'da Mutlaka Gezilip Görülmesi Gereken 14 Yer

 

 
1.Koza Han

Tarihi dokusu ile bir çay içmeyi bile huzurlu hale dönüştüren Koza Han, Bursalıların çarşıya çıktıklarında uğradığı yegane yerlerdendir.

2.Cumalıkızık

2.Cumalıkızık

Kınalı Kar dizisi ile üne kavuşmuş bu köy, turistik açıdan Bursa'nın güzide yerlerindendir. Cabbar ağanın bastığı toprakları ziyaret edip gözleme-ayran yapmayan bizden değildir.

3.Saltanat Kapısı

3.Saltanat Kapısı

Bursa'nın tarihi semti Tophane'de yer alan ve Osmanlı'nın Bursa'ya giriş yaptığı kapı olan Saltanat Kapısı, Bursa'nın mistik havasının en güzel hissedildiği yer olsa gerek. Her cuma günü çalan mehter marşlarıyla ve ışık gösterileriyle kendinizi 3 kıtanın hakimi hissetmek hiç de zor olmuyor.

4.Yeşil Türbe

4.Yeşil Türbe

Her ne kadar ismi Yeşil olsa da dünyadaki en güzel Turkuaz tonuna sahip olan türbe, İznik Çini sanatının da en nadide eserlerinden birisi olarak kabul ediliyor. İsminin Yeşil'liğini ise bulunduğu semt olan Yeşil'den alan türbe, bulunduğu mevki itibariyle de eski Bursa'yı buram buram yaşatıyor.

5.Tophane

5.Tophane

Bursa'yı en güzel gören yerlerden birisi olan Tophane, girişindeki Osman Gazi ve Orhan Gazi türbeleriyle adeta başlı başına bir saygı duruşu niteliğinde. Bursa'nın her yerinden duyulan Ramazan topu atışlarının da yapıldığı yer olan Tophane'den ses duymadan oruçlarını açmayan Bursalı'ların sayısı hala daha hiç de az değildir.

6.Tabi ki Uludağ

6.Tabi ki Uludağ

Dünya çapında bir kayak tesislerine sahip olan ve ultra lüks pahalılıyla meşhur Uludağ,  Bursalı'lar tarafından genellikle piknik ve bilimum dağ yolu etkinliği amacıyla kullanılır. Sosyal mecralarda görülen "I'm @ Uludağ with 588 others" check-in'i gerçek bir Bursalı için yazın piknik, kışın ise kestane toplamaktan fazla bir şey ifade etmez.

7.Suuçtu Şelalesi

7.Suuçtu Şelalesi

Bursa ilinin Mustafakemalpaşa ilçesine 18 km. uzaklıkta bulunan ve ilçenin içme suyu ihtiyacını karşılayan şelale, Bursa'nın ilçelerindeki doğal güzelliklerin başında gelir.

8.Uluabat Gölü

8.Uluabat Gölü

RAMSAR tarafindan koruma altına alınmış bir göl olan ve Apolyont adı ile de bilinen Uluabat Gölü, göç yollarında olmasından dolayı bir gölün sahip olduğu en fazla su kuşuna sahip olmasıyla da meşhurdur.

9.Irgandı Köprüsü

9.Irgandı Köprüsü

Dünyada sadece Floransa, Venedik ve Bulgaristan’ın Lofça kentinde birer örneği bulunan 4 çarşılı köprüden biridir. İçerisindeki geleneksel el sanatları dükkanları ile de ayrı bir önemi olan köprü, çay ve kahve içmek için de ayrı bir güzelliğe sahip.

10.Tirilye

10.Tirilye

Sırasıyla Misyalılar, Traklar, Antik Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar tarafından yerleşke olarak kullanılan Tirilye; dokusu korunmuş tarihi eserleri, sokakları ve bilhassa zeytini ile ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında gelir. Adını tiril tiril gezmekten mi aldığını bilmiyoruz ama yaz sıcaklarında esen efil efil imbatı her derde devadır.

11.Ulu Camii

11.Ulu Camii

Evliya Çelebi’nin ifadesiyle Bursa’nın Ayasofya'sı olarak adlandırılan Ulu Camii, her ne kadar az bilinse de tüm İslam eserleri içerisindeki en kutsal mekanlardan birisi olarak kabul edilmektedir. İçerisindeki şadırvanı, tüm uzay sisteminin oymacılıkla işlendiği hala sırrı çözülemeyen minberi ve sanatının doruklarındaki hat eserleri ile Bursa'nın gözbebeğidir. Meşhur Karagöz-Hacivat'ın inşaatında çalıştığı camii olarak da bilinir.

12.Cumhuriyet Caddesi

12.Cumhuriyet Caddesi

Ulucamii, Kapalıçarşı, Altıparmak gibi Bursa'nın en merkezi yerlerinin ortasında kalan Cumhuriyet Caddesi, nostaljik tramvayı ile eski tarihi kimliğine kavuşmuş durumda. İskender'den sonraki Bursa'nın en meşhur yemeklerinden olan Pideli Köfte'nin en güzel mekanlarına da ev sahipliği yapmaktadır.

13.Zafer Plaza

13.Zafer Plaza

Bursalı'ların meşhur buluşma noktalarından olan nam-ı diğer "Zafer"; yer altından birbirine bağlanan 3 binasıyla adeta bir yeraltı AVM'sidir. Uzaylıların yapmadığı tek piramit olarak tarihe geçtiği de rivayet edilmektedir.

14.Ve inşallah Bursaspor Timsah Arena Stadyumu.

14.Ve inşallah Bursaspor Timsah Arena Stadyumu.

Şehirdeki herkesin tartışmasız bir şekilde gönülden bağlı olduğu Bursaspor'un yıllardır bitmeyen timsah şeklindeki yeni stadyumudur. Her ne kadar eski stadyumun hatıralarını barındırmasa da, Anadolu'nun en güzel şampiyonu Bursaspor'un büyüklüğüne yakışır nitelikte bir yapı olacak (inşallah:)  

 

  Kaynak;https://onedio.com/haber/bursa-nin-gezilip-gorulmesi-gereken-yerleri--295166