08 Artvinin Doğal Güzellikleri

Artvin’in Doğal Güzellikleri

Artvin tarihi bakımdan çok zengin bir geçmişe sahiptir. Artvin’de geçmişten günümüze birçok kaleler, camiler, kiliseler, ören yerleri, antik kentleri ve daha birçok tarihi yapılar mevcut. Artvin’in bütün bu tarihi güzellikler bir bir görülmesi gereken yerlerdir ve keşke görebilsek.

Bildiğiniz gibi Artvin, Karadeniz Bölgesinde bulunan illerimiz arasındadır ve Karadeniz Bölgesinin eşsiz güzellikleri Artvin ilimizde de mevcut. Artvin’in kendine özgü, fiziki şartlarından, bitki örtüsünden ve ikliminden kaynaklanan birçok doğal güzellikleri de bulunmakta. Bunlar genellikle yaylalar, şelaleler, göller, nehirler, dağlar ve daha neler neler…

Artvin Kaçkar Dağları

Kaçkar Sıradağları, Rize ili ile Artvin’in Hopa ilçesi arasında bulunan doğal güzelliklerdendir. Her daim kar bulunan Kaçkar Dağlarında aynı zamanda yemyeşil bir bitki örtüsü ve orman ile masmavi göllerde bulunmakta. Şırıl şırıl akan dereleri, sayılamayacak kadar çeşitli bitkileri ve barındırdığı hayvanları ile gerçek bir doğal yaşama sahip bu dağlarda hayat bir başkadır. Kaçkar Dağları 3 bölümden oluşur.

Artvin Doğal Güzellik - Kaçkar Dağları

Ortada 3900 metre yüksekliğe sahip Kavran Tepesi, batıda 3700 metre yüksekliğe sahip Verçenik Tepesi ve doğuda 3500 metre yüksekliğe sahip Altıparmak Tepesidir. Birçok ziyaretçi Kaçkar Sıradağları tırmanmaya gelir. Yaz mevsiminde Kaçkar Dağlarını tırmanmak eğlenceli ve kolaydır. Ama kış mevsiminde şartlar oldukça zordur.

Ayrıca Kaçkar Dağlarının eğimleri çığ düşmesine oldukça elverişlidir. Zaten kışın Kaçkar Dağlarında yaşam çok zorlaşır. Çünkü kar o kadar çok yağar ki evler kar altında kalır. Ama herşeye rağmen Kaçkar Dağlarına tırmanmak isterseniz yazın Ağustos/Eylül, kışın Şubat/Mart aylarında gidilmeli. Bu sıradağlar Hopa kıyısına paralel olarak dizilmiştir.

Artvin Kaçkar Yaylası

Artvin Doğal Güzellik - Kaçkar Yaylası

Kaçkar Dağlarının güney tarafına bakan yaylalardır. Büyük bir ormanlık alana sahiptir. Hem yayla turizmi hemde dağ turizmi açıdından oldukça elverişlidir. Eğer Kaçkar Yaylasına çıkmak isterseniz Yaylalar köyünde mola verebilirsiniz. Kaçkar Yaylasından Kaçkar Dağlarına çıkıp kamp yapmak isterseniz ilk kamp yeri 3328 metrede bulunan Dilberdüzü mevkiidir. Dilberdüzüne geldiğiniz zaman belkide hayatınızda içtiğiniz en soğuk doğal suyu bulacaksınız. Yalnız burada kamp yapacakların rehber olmadan bulunmaları tehlikelidir. Çünkü ayı, kurt, tilki, çakal yabani hayvanlar bulunmaktadır.

Artvin Çoruh Nehri

Çoruh Nehri, dünyadaki en hızlı akan nehirlerden birisidir. Burada bulunan Çoruh Vadisi ile de ortaya inanılmaz bir doğal güzellik ortaya çıkmaktadır. Artvin’in en büyük nehridir. Artvin’in hemen hemen bütün çayları ve dereleri Çoruh Nehrine dökülür. Çoruh Nehri de Gürcistan sınırları içinde Karadeniz’e dökülür. Çoruh Nehrinin başlangıç yeri Mescid Dağı’dır.

Artvin Doğal Güzellik - Çoruh Nehri

Dünyanın birçok yerinden ziyaretçileri olan Çoruh Nehrinde rafting, kano, nehir kayağı yapılmakta. Göç eden kuşlarında güzergahı üzerinde olan Çoruh Nehrinin kayalıklarında nesli tükenmek üzere olan kızıl akbabalar yaşamaktadır. Nehir üzerindeki Çoruh Vadisinde boz ayı, dağ keçisi, domuz, tilki, çakal, kurt gibi birçok yabani hayvan yaşamaktadır.

Artvin Kafkasör Yaylası

Artvin Doğla Güzellikleri - Kafkasör Yaylası

Kafkasör Yaylası bir yayla olup Artvin’in güneybatısında yer almaktadır. Bu yaylanın denizden yüksekliği 1.250 metredir. Altyapısı bulunan Kafkasör Yaylasında her sene Haziran ayında boğa güreşleri düzenlenmektedir. Ayrıca bu yaylada Acısu, Cıskaro ve Yalnızhasan olarak isimlendirilen şifalı sular da mevcut. Kafkasör Yaylasının il merkezine olan mesafesi 10 kilometredir. Etrafı orman ile çevrilidir. Yaylada Bunalov olarak isimlendirilen konaklama yerleri bulunmakta. Eğer Kafkasör Yaylasına gitmek isterseniz hem otobüs hemd minibüs seferleri yapılmaktadır.

Artvin Altıparmak (Barhal) Çayı

Artvin Doğla Güzellikleri - Altıparmak (Barhal) Çayı

Altıparmak (Barhal) Çayı, Kaçkar Dağlarının güney bölümünden başlayıp Yusufeli’nin 2 kilometre güneyinde Çoruh Nehrine dökülen bir akarsudur. Yaklaşık 40 kilometre uzunluğundadır. Bu çay, kano ve nehir kayağı yapmak için oldukça uygundur. Yabani hayvanların da yaşadığı Altıparmak (Barhal) Çayına Yusufeli’nden sonra6 kilometre boyunca Öğdem Deresi de karşımaktadır. Bir vadi içinde akan Altıparmak (Barhal) Çayının etrafı yüksek dağlar ile çevrilmiştir.

Artvin Mersivan Yaylası

Artvin Doğla Güzellikleri - Mersivan Yaylası

Mersivan Yaylası, İl merkezini etrafını çevrelemiş olan Genya Dağının eteğinde yer almaktadır. Mersivan Yaylasının etrafı ormanla çevrili olup geniş düz alanlara sahiptir. Yemyeşil bir bitki örtüsüne sahip Mersivan Yaylasını görmemeden sakın dönmeyin.

Artvin Karagöl (Borçka)

Artvin Doğla Güzellikleri - Karagöl (Borçka)

Karagöl, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı doğal güzelliklerimizdendir. Eğer Karagöl’e gitmek isterseniz ilçenin Camili yolunu 27 kilometre gittikten sonra toprak yola girin ve 20 kilometre daha devam edin. Böylece Karagöl’e ulaşacaksınız. Yırtıcı kuşlar başta olmak üzere boz ayı, çengel boynuzlu dağ keçisi, dağ tavuğu gibi yabani hayvanlarda bulunmaktadır. Karagöl’ün içinde de alabalık yakalamanız mümkün.

Artvin Karagöl (Şavşat)

Artvin Doğla Güzellikleri - Karagöl (Şavşat)

Karagöl, Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı doğal güzelliklerimizdendir. Eğer Karagöl’e gitmek isterseniz ilçenin 30 kilometre kuzeydoğusunda yer alır. Karagöl’ün genişiliği yaklaşık 10 hektardır. Herhangi bir ulaşım aracı buraya gelmez. Yırtıcı kuşlar başta olmak üzere boz ayı, çengel boynuzlu dağ keçisi, dağ tavuğu gibi yabani hayvanlarda bulunmaktadır.

Artvin Bilbilan Yaylası

Artvin Doğla Güzellikleri - Bilbilan Yaylası

Artvin’in Ardanuç ilçesine bağlı doğal güzelliklerdendir. Ardahan ili ile sınır olan Bilbilan Yaylasıi ilçenin 51 kilometre doğusunda kalmakta. Haziran ayı ile Eylül ayı arasında kurulan pazarda başta hayvan olmak üzere biçok şey satılmaktadır. Süt, yağ ve kaymak ile meşhur Bilbilan Yaylası, soğuk sulara ve yemyeşil bir bitki örtüsüne sahiptir.

Artvin Doğal Güzelliğe Sahip Diğer Yaylaları

Artvin Sahara Yaylası

Artvin Doğla Güzellikleri - Sahara Yaylası

Artvin’in Şavşat ilçesine bağlı doğal güzelliklerdendir.

Artvin Arsiyan Yaylaları

Artvin Doğla Güzellikleri - Arsiyan Yaylaları

Artvin’in Şavşat ilçesine bağlı ve ilçenin güneydoğusunda yer alan doğal güzelliklerdendir.

Artvin Hatila Vadisi Milli Parkı

Artvin Doğla Güzellikleri - Hatila Vadisi Milli Parkı

Hatila Vadisi Milli Parkı, Artvin merkeze bağlı olup il merkezine olan mesafesi sadece 10 kilometredir. Kendine özgü bir bitki örtüsü vardır. Hatila Vadisi Milli Parkında farklı şekillere sahip kayaç çeşitleri mevcuttur. Vadinin geçmişten bugüne kadar olan oluşumu nedeniyle kanyon ve boğazlar bulunmaktadır. Hatila Vadisi Milli Parkındaki yamaç eğimleri genellikle %80 olup bazı bölgelerde bu eğimler %100 olmaktadır. Yüzlerce çeşit bitki örtüsünü barındıran bir vadidir.

Artvin Papart Vadisi

Artvin Doğla Güzellikleri - Papart Vadisi

Papart Vadisi, Artvin’in Şavşat ilçesine bağlı doğal güzelliklerimizdendir. İlçenin Meydancık beldesine bağlı olan vadi, Karçal Dağının en güzel alanlarındandır. Yalnızçam Dağının kuzeyinde yer alan Papart Vadisinde birçok bitki türü ve beraber kuş türleri bulunmaktadır. Burada yapılan yerleşim doğal güzelliği bozmayacak şekilde yapılmıştır. Ahşap evleri ile doğaya ayak uyduran Papat Vadisi, 2010 yılında Sit Alanı olarak belirlenmiştir.

Maçahel-Gorgit-Efeler Tabiatı Koruma Alanları

Artvin Doğla Güzellikleri - Maçahel-Gorgit-Efeler Tabiatı Koruma Alanları

Çınarlık ağaçları, yaşlı ormanı ile koruma altına alınmştır. Sadece Türkiye değil aynı zamanda dünya içinde oldukça önemli olan Maçahel-Gorgit-Efeler Tabiatı Koruma Alanları aldığı yüksek mniktardaki yağış ile bir yağmur ormanı haline gelmiştir. Yıllık yağış miktarı 3200 mm.

Karagöl Sahara Milli Parkı

Artvin Doğla Güzellikleri - Karagöl Sahara Milli Parkı

Karagöl Sahara Milli Parkı, Artvin’in Şavşat ilçesine bağlı bir doğal güzelliklerdendir. Türkiye’nin 40 milli parkından birisi olan bu milli park, iki bölümden oluşur. Birisi Karagöl diğeri ise Sahara’dır. Karagöl, ilçeye 45 kilometre uzaklıkta iken Sahara Yaylası sadece 17 kilometre uzaklıktadır. Birçok kayaç türünün bulunduğu bu milli parkta orman bitki örtüsü ve göknar ile beraber ladin ağacı da bulunmaktadır.

Artvin Doğal Güzelliğe Sahip Diğer Koruma Alanları

Balıklı-Maden Yaban Hayatı Koruma Sahası

Artvin’in Arhavi ilçesine bağlı bir köy olan bu koruma sahasının amacı yaban horozlarını korumak ve yetiştirmektir.

Çamburnu Tabiatı Koruma Alanı

Artvin Doğla Güzellikleri - Çamburnu Tabiatı Koruma Alanı

Artvin’in Hopa ilçesine bağlı olan Çamburnu Tabiatı Koruma Alanı, ilçenin Çamlıköy köyünde bulunan bu alan, kuzey tarafından göç eden kuşların Doğu Karadeniz Dağlarına ulaştıkların ilk duraktır.

Artvin Doğal Güzellikleri Foto Galeri

Artvin’in Tarihi Yerleri, Artvin Kaleleri, Camileri, Türbeleri

 
 
Artvin’in Tarihi Yerleri, Artvin Kaleleri, Camileri, Türbeleri
 

Artvin ili de tarihe tanıklık etmiş şehirlerden birisidir ve oldukça zengin bir geçmişe sahiptir. Artvin’e giden herkesin gezip görmesi gereken tarihi yerler oldukça fazladır. Artvin’in tarihi yerleri, Artvin müzeleri, Artvin kaleleri, Artvin camileri, Artvin kiliseleri, Artvin köprüleri ve Artvin’in diğer tarihi yerleri ile herkes tarafında gidip gezilecek bir şehirdir.

Artvin’in Kaleleri

Artvin (Livane) Kalesi

Artvin ve çevresinin tarihi hakkındaki bilgilerimiz M.Ö.3000 yılına kadar inmektedir. Artvin ve Çoruh boyunda Orta Asya’dan gelen ve Asyanik kavimlerden Huriler, Sakalar tarafından yurt edinilmiştir. Artvin ve çevresi devamlı olarak çeşitli kavimlerin istilasına uğramıştır. Parslar, Urartular, Kimmerler bu bölgede uzun süre egemen oldular. Artvin ve çevresi, Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1551’de Osmanlı hakimiyetine girmiştir. Artvin Köprübaşı mevkiinde bulunan Kale’nin, l0.yy’da inşa edildiği tahmin edilmektedir. 16.yy Osmanlı döneminde tekrar onarım görmüştür. İçinde su deposu (sarnıç) ve küçük kilise (şapel) bulunmaktadır. Livane Kalesi olarak da bilinen Artvin Kalesi, Çoruh Nehri’nin üzerindeki Artvin Köprüsü’nün karşısında bulunmaktadır. Artvin’in tarihi kalıntıları arasındaki kale bölgenin tarihi turistik alanlarından biridir. Artvin Livane Kalesi’nin içindeki sarnıç ve şapel kalıntıları vardır. Geziniz sırasında Artvin Kalesi’ni de ziyaret edip Karadeniz’in bu eşsiz şehrindeki tarihi kalıntılara şahit olabilirsiniz.

artvin şavşat kalesi

 

Kaleyi Bagrat Kralı Büyük Oşet 937 yılında yaptırmıştır. Osmanlı döneminde ise bu tarihi kalenin kalıntılarının üzerine yeni bir kale inşa edilmiştir. Doğal ve tarihi güzelliklerini bir arada sunan Artvin’in gezilecek yerleri arasındaki Artvin Livane Kalesi’nin ardından; Barhal Çayı’nı, Kafkasör Yaylası’nı, Hatila Vadisi’ni, Yıldız Gölü’nü ve Artvin Kent Ormanı’nı da gezi listenize ekleyebilirsiniz.

Ardanuç Gevhernik Kalesi

Ardanuç İlçesi, Adakale mevkiinde yer almaktadır. Kalenin ilk yapılaşması M.Ö. ki dönemlerde başlamıştır. Bagratlı Krallığı, Çıldır Atabekleri ve Osmanlılar’ın yönetim yeri olarak kullanılmıştır. Yöredeki en önemli kalelerden birisi olup, iç kalesi ve etrafı surlarla çevrili şehir yapısı ile tek örnektir. Geçmiş dönemlere ait çeşitli kalıntıların yanı sıra Kanuni Sultan Süleyman’a ait kitabesi ile de dikkat çekmektedir. Ardanuç Adakale mevkii, Gevhernik Kalesi, İskenderpaşa Camii ve Türbeleri ile tarihi bir mekandır. Artvin’in tarihi dokularından biri olan ve turistlerin ziyaret noktaları arasında olan Gevhernik Kalesi, Ardanuç ilçesinde bulunmaktadır. İlçeye bağlı Adakale mevkiinin sınırları içerisindeki Gevhernik Kalesi’nin yapılış tarihi tam olarak bilinmese de M.Ö. yıllarına ait olduğu düşünülmektedir.

Tarihinde uzun bir süre işlevine devam eden kale, Bagratlı Krallığı, Çıldır Atabekleri ve Osmanlı dönemlerinde yönetim yeri olarak kullanılmıştır. Şehrin önemli kaleleri arasındadır ve etrafı surlarla çevrili olan tek kale özelliği taşımaktadır. Gevhernik Kalesi’nin bir özelliği daha vardır. Bu heybetli yapıda Kanuni Sultan Süleyman’ın kitabesi bulunmaktadır. Şehri keşfetmek için yola koyulduğunuzda Gevhernik Kalesi’ni mutlaka ziyaret etmenizi öneririz. Artvin’in zengin tarihi arasında yolculuk yaparken doğal güzellikleri gezmeyi sakın unutmayın. Kafkasör Yaylası, Maral Şelalesi, Artvin Kent Ormanı ve Yıldız Gölü tabiatın şehre sunduğu eşsiz güzellikleri oluşturur.

Şavşat (Satlel) Kalesi

Şavşat İlçesi Söğütlü Mahallesinde bulunmaktadır. IX. yy. da Bagratlı Krallığınca inşa edilmiş olup, Osmanlılar tarafından da kullanılmıştır. Günümüzde terkedilmiş olan kalenin sur duvarlarının büyük bir bölümü ayaktadır.  Doğal güzellikleri kadar tarihi mekanlarıyla da unutulmaz bir Doğu Karadeniz yolculuğu sunan Artvin,yerli turistler kadar yabancı turistler tarafından da yoğun ilgi görmektedir. Cennetten küçük parçalar sunan Artvin’de doğanın içindeki tarihi yapılara da şahit olabileceğiniz bir yer. Bu sayfamızda şehrin eski kalıntıları arasındaki Satlel Kalesi’nden bahsedeceğiz.

Eğer yakın bir zamanda Artvin’e gidecekseniz Satlel Kalesi’ni gezebilirsiniz. Kale, Şavşat’ın 2 kilometre uzaklığındaki Söğütlü Köyü’nde bulunur ve kolay bir ulaşım yoluna sahiptir. Moloz taştan yapılan kale, Bagrat Krallığı tarafından inşa edilmiştir. Yapılış tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, IX. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Evliya Çelebi Seyahatname adlı kitabında bu kaleden bahsetmiştir. Günümüzde harap bir halde olmasına rağmen bizce hala görülmeye değer bir yapıdır ve sizin de gezinize mutlaka dahil olmalıdır. Şehrin turizm bölgeleri arasındaki Papart Vadisi, Ferhatlı Kalesi, Artvin Kafkasör Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi sayfalarımızı tıklayarak Artvin’in gezilecek yerleri hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. Artvin, her köşesine gizlediği tarihi ve doğal mekanlarıyla sizleri bekliyor.

Artvin il merkezine 70 kilometre uzaklıkta bulunan Şavşat ilçesindeki kale, turistlerin en çok ziyaret ettiği noktalardan biridir. Ulaşımı oldukça kolaydır. İlçe merkezine 3 kilometre uzaklıktaki iki derenin birleştiği vadide yer alır. Şavşat Kalesi, 1987 yılında taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenmiştir ve turizm açısından önemli bir noktadır. Kalenin ne zaman ve kimler tarafından yapıldığına dair kesin bir bilgi yoktur. Yapılan arkeoloji kazılar sonucunda X. yüzyılda Gürcü Bagratlı Krallığına ait olduğu anlaşılmıştır. Kale daha sonraki yıllarda Osmanlılar tarafından 1850’li yıllara dek Ocaklık merkezi olarak kullanılmıştır. Toplamda 12.741,93 metrekarelik bir alanı vardır. Artvin’in önemli gezi noktalarından biri olan Şavşat Kalesi, gelen her misafirine kendi tarihine yolculuğa çıkarıyor. Şehri gezerken Cehennem Deresi Kanyonu’nu, Gevhernik Kalesi’ni ve Yeni Rabat Kilisesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

artvin şavşat dağları

Ardanuç Ferhatlı Kalesi

Ardanuç ilçesine 5 km. mesafede bulunan kale İberya Kralı Vahtang tarafından V. Y.Y.da yaptırılmıştır. Yapı Ardanuç ilçesine çıkmadan Ardanuç suyunun kenarında, vadi paralelinde yükselen anakaya üzerine inşa edilmiştir. Ferhat ile Şirin’in buluştuğu kale olarak ünlenen Ferhatlı Kalesi, Artvin’in Ardanuç ilçesine 5 kilometrelik bir uzaklıktadır. Kalmaklı olarak da bilinen Ferhatlı Kalesi, şehrin turistik gezi alanlarından biridir. Kale günümüze kadar hiç onarım görmemiş olup, son zamanlarda define avcıları tarafından zarar verilmiştir. Kale, 5. yüzyılda İberya Kralı Vahtang tarafından inşa edilmiştir. İsmini Ferhat ile Şirin’in efsanesinden alan kale, Artvin gezinizdeki rotalarınızdan biri olabilir. Sizlere mutlaka gitmenizi önerdiğimiz yerler arasındaki; Çamburnu Tabiat Koruma Alanı ve Cehennem Deresi Kanyonu sahip olduğu doğal güzellikleriyle sizleri keyifli bir yolculuğa çıkaracak.

Ardanuç Kalesi

Artvin-Ardanuç’ta bulunan ve bulunduğu ilçenin ismini alan Ardanuç Kalesi, günümüze kadar gelmeyi başaran tarihi kalıntılar arasındadır. Adakale Köyü yakınlarında bulunan bir tepede bulunmakla birlikte, çevresinde gümüş madenlerinin bulunmasından dolayı Gevher Nik Kalesi olarak da bilinmektedir. Yapımı V. Yüzyıllara dayanmaktadır Ardanuç Kalesi’nin. Aynı zamanda Çıldır Atabeylerine ve Gürcü Krallarına başkentlik yapmıştır. Ardanuç Kalesi’ni Osmanlı 1551 yılında almıştır. Ele geçirdikten sonra kalenin onarımını da gerçekleştirmişlerdir. Hatta onarımla ilgili bir kitabe de mevcuttur. Artvin’in gezilecek tarihi yerlerinden biri olan Ardanuç Kalesi, harp bir durumda olsa da ziyaret edilmeye değerdir. Tabii şehrin birbirinden güzel yaylalarını ve tarihi kalıntılarını da mutlaka görmelisiniz. Kafkasör Yaylası, Hatila Vadisi, Artvin Kalesi ve Artvin Kent Ormanı gezilmesi gereken yerler arasında.

Artvin Camileri ve Türbeleri

Çarşı Merkez Camii

Büyük bir bölümü baştan sona kadar yenilenen ve çeşitli onarımlar geçiren cami, ilk olarak Hicri 1277-1278 (M.1860-1861) tarihinde, Artvin halkı tarafından inşa edilmiştir. 1954 yılında temele kadar yıkılarak 1957-1958 yılları arasında aynı yerde bu günkü cami ibadete açılmıştır.

Salihbey (Çayağzı) Camii

Osmanlıca olan Kitabesine göre cami, Hicri 1207 (M.1792) tarihinde Livana Sancakbeylerinden Salip Bey tarafından yaptırılmıştır. Yapı, 1980’li yıllarda, Cami Yaptırma Derneğince restore edilmiş olup günümüzde işlevini sürdürmektedir.

Zeytinlik Camii ve Türbeleri

Yapı, kitabesine göre Hicri 1272 (M.1857) tarihinde Saliha Hanım tarafından yaptırılmıştır. Kuzey yönündeki rüzgarla yıkılan ve aynı zamanda minare olarak da kullanıldığı söylenen çınarın ardından, kuzeydoğu köşesine bu günkü minare eklenmiştir. Yakın zamanda herhangi bir onarım görmeyen yapı, orijinalliğini muhafaza ederek işlevini sürdürmektedir.

Oruçlu Camii

Hicri 1325 (M.1907) tarihinde Ali Hamza oğlu İsmail Çoruh tarafından yaptırılmıştır. Cami halen tamirat geçirmeden işlevini sürdürmektedir.

artvin iskenderpaşa camii

İskenderpaşa Camii ve Türbeleri

Ardanuç ilçesi, Adakale mevkiinde bulunmaktadır. İlk yapımı Hz.Osman (644-656) döneminde yapılmış, 1553 yılında Osmanlılar döneminde tamir edilerek tekrar ibadete açılmıştır. Yanında Osmanlı dönemine ait Hatice Hanım, Ali Paşa ve Süleyman Paşa’ya ait türbeler bulunmaktadır. Yörenin ilk camisi olması açısından önem taşımakta olup günümüze sağlam olarak gelmiştir.

Arhavi Ortacalar Merkez Camii

Kapının üzerinde bulunan kitabesine göre yapı, Hicri 1170 (M.1757) tarihinde yapılmıştır. 1908 yılında ahşap tavanla birlikte ahşap minberi yapılmıştır. 1955’te minaresi eklenmiştir. Kısmen onarım geçiren cami ibadete açıktır.

Borçka Muratlı Camii

Kapının üzerindeki kitabeye göre yapı muhtemelen Hicri 1262 (M.1846) yılında Ahmet Usta tarafından inşa edilmiştir. Çeşitli onarımlar dışında halkın katkılarıyla kısmi onarımdan geçirilerek ibadete açık tutulmaktadır.

Ortahopa Camii

Yapı, Muhtemelen 19. Y.Y. sonlarında inşa edilmiştir. Deniz kıyısına yakın düz bir alan üzerinde bulunan yapının doğu, kuzey ve güney yönde haziresi, batı cephesinin kuzey köşesinde minaresi yer almaktadır.

Şavşat Kocabey Camii

Harime giriş sağlayan kapı üzerinde bulunan kitabesine göre cami, Hicri 1318 (M.1890) yılında Kani oğlu Ali Usta, Torunoğlu Hasan Usta ve Piroğlu Ali Usta tarafından inşa edilmiştir. Kısmi onarımlar geçiren cami, ibadete açıktır.

Yusufeli Demirkent Camii

Kitabesi bulunmayan yapının, 19. Y.Y. da kiliseden camiye çevrildiği tahmin edilmektedir. Yapı, köyün merkezinde bulunmaktadır. Tavanı düz ahşap olup, orta yerinde süslemeli göbeği bulunmaktadır. Ahşap minberi başta olmak üzere iç mekanın tüm ahşap birimleri zengin ağaç oymacılığına sahiptir. Günümüzde ibadete açıktır.
Arhavi ilçesi Ortacalar Bucağına 25 km. kala Arılı ve Küçükköy yol ayrımında bulunmaktadır. Birbirine dik gelecek şekilde planlanan iki köprüden meydana gelmektedir. Her ikisi de tek gözlü ve yolunun eğimli olduğu taş köprüler grubuna girmektedir. Günümüze sağlam olarak ulaşmışlardır.

Artvin Kiliseleri

Barhal Kilisesi

Camileriyle, kiliseleriyle, yaylalarıyla ve doğal güzelliklerini tarihiyle birleştiren Artvin, uzun ve keyifli bir yolculuk için sizleri bekliyor. Doğu Karadeniz’in en cezbedici şehirleri arasındaki Artvin’e bir gezi planlıyorsanız ziyaret edeceğiniz yerleri listelemeyi unutmayın. Gezi listenize Barhal Kilisesi’ni dahil edebilirsiniz. Yusufeli ilçesinde bulunan kilise, ilk olarak Gürcü manastırı olarak inşa edilmiştir. Manastırın günümüze gelen tek yapısı bu kilisedir. Barhal Köyü sınırları içerisinde olan Barhal Kilisesi, II. Bagrat tarafından inşa edilmiş olup, 1677 yılında Hacı Şerif Efendi tarafından camiye çevrilmiştir. Günümüzde hala cami olarak işlevselliğini koruyor. Artvin gezinizde bu muazzam mimariye sahip olan camiyi mutlaka gezmelisiniz. Gezi günlerinize Tibeti Kilisesi’ni, Şavşat Kalesi’ni ve Yeni Rabat Kilisesi’ni ziyaret duraklarınıza dahil edebilirsiniz.

Tibeti Kilisesi

Artvin’in Şavşat ilçesine bağlı olan Cevizli Köyü’ndeki Tibeti Kilisesi’nin tarihi 899-914 yıllarına kadar uzanmaktadır. O dönemde bölgeye hakim olan Bagratlı Prensi Aşot Koukhi döneminde inşa ettirildiği düşünülmektedir. Çatısının her yüzeyinde koç heykeli bulunmaktadır. Tibeti Kilisesi, özellikle XI. yüzyılda önemli bir dini merkez haline gelmiştir. Kilisenin içerisindeki havari figürleri dikkat çekici detaylar arasındadır. bu tarihi yapı, Artvin gezinizin bir parçası olabilir. Şehrin doğasına eşlik eden güzellikleri de listenize dahil etmeyi unutmayın. Kafkasör Yaylası, Barhal Çayı ve Cehennem Deresi Kanyonu da ziyaretlerinizi bekliyor olacak.

artvin kiliseleri

Yeni Rabat Kilisesi

Artvin’in doğal güzellikleri ve tarihi değerlerini keşfetmek için hazırlık yapıyorsanız şehrin önemli dini yapılarından biri olan Yeni Rabat Kilisesi’ni ziyaret etmeyi unutmayın. Ardanuç ilçesinde bulunan kilise, Bulanık Köyü’ndeki Çamlık Mahallesi sınırları içerisindedir. Şehrin diğer kiliselerine mimari açıdan benzemektedir Yeni Rabat Kilisesi. Ne zaman ve kim tarafından yapıldığı hakkında kesin bir bulunmasa da, Ortaçağ döneminde Bagratlı Krallığı tarafından inşa ettirildiği tahmin edilmektedir. Kilisenin muazzam mimarisine işlenen bitki motifi bezeli taşlar dikkat çekici detaylar arasındadır. Şehrin diğer tarihi alanlarında yakındır Yeni Rabat Kilisesi. Geziniz sırasında; Ardanuç ilçesindeki Gevhernik Kalesi, Merkez ilçesindeki Opiza Manastırı kolaylıkla ziyaret edebileceğiniz tarihi mekanların birkaçıdır.

Dolishane Kilisesi

Artvin’in muhteşem doğasına eşlik eden Dolishane Kilisesi, şehrin tarihine ışık tutan yapılarından biridir. Kilise, 10. yüzyılla tarihlendirilmektedir ve Bagratlı Kralı Sumbath tarafından inşa edildiği bilinmektedir. Merkez ilçeye bağlı Hamamlı Köyü’nde bulunmasından dolayı Hamamlı Kilise olarak da adlandırılmaktadır. Dolishane Kilisesi’ne ulaşmak oldukça kolaydır. Artvin-Şavşat karayolunu kullanarak Berta Köprüsü mevkiine geldikten sonraki 4 kilometrede Dolishane Kilisesi karşınıza çıkacaktır. Kilise, 17. yüzyılda camiye çevrilmiştir ve o dönemden sonra Kilise Camii olarak adlandırılmaya başlanmıştır. Artvin, hem doğal güzellikleriyle hem de tarihine ışık tutan yapılarıyla sizleri uzun bir yolculuğa çıkaracak. Bu yolculuğunuza Dolishane Kilisesi’ni dahil etmeyi unutmayın. Maral Şelalesi, Hatila Vadisi, Karagöl Sahara Milli Parkı ve Kafkasör Yaylası şehrin görülmeye değer noktaları arasındadır.

İşhan Manastır Kilisesi

Yusufeli ilçesine bağlı İşhan köyü içerisindedir. Kiliseye Oltu güzergahı üzerinden Artvin-Erzurum bağlantılı Devlet Karayolunun 92. km.sinden kuzey yönüne ayrılan 7 km.lik yol ile gidilmektedir. 951 tarihli el yazmasına göre Kilise; Rahip Khandza’nın (759-861) yeğeni ve öğrencisi Rahip Seba tarafından, Kral Andernese’nin desteği ve maddi katkısı ile yaptırılmıştır. Manastırın yapımına 955 yılında Gürcü Kralı David zamanında başlanmış, 1027 yılında Bagratlı Kralı Magistros tarafından bitirilmiştir. Güneybatıda Meryem Ana Şapeli bulunmaktadır. 35 m. uzunluğunda 20.75 cm. genişliğinde olan yapı, kubbeli bazilikal plan tipindedir.

Dört Kilise

Yusufeli ilçesinin 4 km. güneybatısında Tekkale köyünde olup köyden 7 km. sonra mezra yolu üzerinde bulunmaktadır. Manastır’ın 9. yy.da Gürcü Kralı David tarafından yaptırıldığı, yapı topluluğuna bakıldığında bir Rahibe Okulu olduğu anlaşılmaktadır. Manastır; çan kulesi, yemekhane, seminer odası ve şapelden oluşmaktadır. Kilise, plan açısından Barhal Kilisesi’ne benzemektedir. Yöredeki Ortaçağ dönemi manastır oluşumunu en iyi biçimde yansıtmaktadır.

Porta Manastır Kilisesi

Artvin Merkez ilçeye bağlı Pırnallı köyünün Bağlı mevkiinde bulunmaktadır. Kral 1.Aşot’un torunu Prens Khaouli tarafından896-918 tarihleri arasında yaptırılmış, Kral Gürgen (918-941)’in saltanat yıllarında son şeklini almış olduğu kabul edilmektedir. Bir çan kulesi, bir şapel ve bir çeşmeden oluşmaktadır. Manastır’ın yerleşim planına bakıldığında Tao Klarjheti bölgesinin o dönemlerdeki en önemli kültür ve dini merkezi olduğu anlaşılmaktadır.

İbriga Şapeli

Borçka İlçesine20 km. mesafedeki İbrikli köyündedir. 4.50×4.40 boyutlarında kubbeli bir yapıdır. Cepheler düzgün kesilmiş , iç beden duvarları ise kaba işlenmiş taşlarla örtülüdür. Kubbedeki pandantiflerde ve beden duvarının üst bölmelerinde freskoların farklı dönemlerde yapıldıkları veya farklı ustaların eseri oldukları sanılmaktadır.

Köprülü Kilise

Şavşat ilçesinin 7 km. kuzeybatısında yer alan Köprülü köyündedir. Bölgedeki kiliselerin merkezi sayıldığı tahmin edilmektedir. Kıpçaklı beylerinden Zor Tana tarafından yaptırılan kilisenin bugün yalnızca kalıntıları vardır.

Artvin Köprüleri

Berta Köprüsü

Eski Ardanuç-Şavşat yol ayrımında bulunmaktadır. Osmanlı-lar tarafından yaptırılmış olup uzunluğu 64 m.dir. Üç gözlü ve yolunun düz olduğu köprüler sınıfındadır. Günümüze sağlam olarak gelmiştir.

Borçka Demirciler Köprüsü

Köstence’de Valilik yapmış Osman Paşa tarafından muhtemelen 18. Y.Y. da yapılmıştır. Borçka ilçesi Handüzü Mahallesinde bulunmaktadır. Yapı, tek gözlü ve yolunun eğimli olduğu köprüler grubuna girmekte olup sivri kemerlerle belirlenmiştir.

Borçka Düzköy Köprüsü

Yapı, Borçka-Hopa karayolu üzerinde Hopa yönünden gelen derenin üzerinde bulunmakta olup, tek gözlü ve yolunun eğimli olduğu köprüler grubuna girmektedir.

Arhavi Ortacalar Çifte Köprü

Arhavi ilçesi Ortacalar Bucağına 25 km. kala Arılı ve Küçükköy yol ayrımında bulunmaktadır. Birbirine dik gelecek şekilde planlanan iki köprüden meydana gelmektedir.Her ikisi de tek gözlü ve yolunun eğimli olduğu taş köprüler grubuna girmektedir. Günümüze sağlam olarak ulaşmışlardır.

Meydancık Kemer Köprüsü

Meydancık KöprüsüŞavşat ilçemizin Meydancık Beldesi’nde, Taşköprü Mahallesi’ndeki Bocanat deresi üzerinde bulunan kitabesiz yapı muhtemelen ortaçağda inşa edilmiştir.Tek gözlü ve düz yollu köprüler grubundandır.Tümüyle kaba yonu taşı ile yapılmıştır.

 

***https://www.sehirrehberin.com/artvin/artvinin-tarihi-yerleri-artvin-kaleleri-camileri-turbeleri-2613.html